torsdag 21 december 2017

God jul & ett gott nytt år!

Ett riktigt stort tack till er alla för den fina julklappen! Och tack för en bra termin. Ni ska vara riktigt stolta över era barn. Vilka guldklimpar!

Skolan böjar igen tisdagen den 9 januari. Till dess hoppas jag att ni får ett skönt lov och att ni hinner ladda upp ordentligt till vårterminen.



God jul & ett gott nytt år! 

tisdag 19 december 2017

Julpyssel

Det blev en lyckad dag med massa julpyssel och tacobuffé till lunch.

Många har bakat pepparkakor


Många smällkarameller har tillverkats.


Stationen med "nissedörrar" var också populär.


fredag 15 december 2017

Veckobrev

Hej!

Torsdagen den 21 december har vi skolavslutning. Klassen samlas klockan 08:20 för att gemensamt gå till kyrkan. Avslutningen i kyrkan brukar vara färdigt cirka 09:30. Då går vi tillbaka till klassrummet för en kort återsamling innan det är dags för jullov!

De som har ett tärnljus (lucia) hemma får, om de vill, ta med det till skolan på måndag. Ljusen kommer att användas som rekvisita i kyrkan på julavslutningen och på måndag har vi genrep.

Vårterminen börjar igen den 9 januari.

På tisdag har mellanstadiet julpyssel. Hela dagen kommer att gå åt till att julpyssla och man får ha med sig (gäller de som ska baka pepparkakor eller göra smällkarameller):
·      En kavel som är märkt.
·      Förkläde
·      Tom toapappersrulle

·      Burk att ta hem pepparkakor i.

     En liten påminnelse inför nästa vecka är att lämna in lappen om ert barn behöver vara kvar på skolan efter julavslutningen samt att lämna tillbaka SO-provet.




Faktafilm brunbjörn



Av: Martin, Oliver H och Ronja.

Faktafilm rödräv


Av: Ella, Alva, Liam och Jack.

Faktafilm skogsharen


Av: Charlie, Totte och Bella.

Faktafilm lodjur


Av: Kajsa, Nikki och Fabian.

Faktafilm Fjällämmel




Av: Mileah, Emma och Oliver O

fredag 8 december 2017

Veckobrev

Hej!

Resultaten på veckans SO-prov var otroligt bra. Så roligt att se! Alla bör vara riktigt stolta över sin insats.

Fredagen började med ett besök av en tandsköterska. Hon pratade om munhälsa samt visade oss hur vi ska borsta tänderna på rätt sätt. Läs mer om besöket här J

Det är nu inte lång tid kvar i skolan innan det är dags för julavslutning. Nästa vecka är sista hela veckan. På onsdag den 13 december är det lucia i skolans gymnastiksal.  


Det är ingen läxa till den kommande veckan utan vi avslutar höstterminen med de två sista multiplikationstabellerna, tabell 9 och 10. Läxförhör på dessa blir onsdagen den 20 december. 


Tänk på att sjukanmälan måste göras varje dag:
Vid sjukt barn vänligen ring kommunens kontaktcenter, 0480-45 00 00.
 eller skicka SMS till 0730-12 14 24. Ange texten Frånvaro ÅÅMMDD-NNNN (barnets personnummer) i meddelandet. Skickar du meddelande efter klockan 18.00 så gäller frånvaroanmälan nästkommande dag. Det går bra att ringa när som helst på dygnet. 

Tandvård

Dagen började med ett besök av Maria från Folktandvården.


Hon hade med sig ett brev från Draculas son som har fått tandvärk. Han hade lite funderingar på hur han kunde undvika att få tandvärk i framtiden. Han fick många bra förslag av klassen. Bland annat ska han borsta tänderna två gånger per dag, använda tandkräm med fluor samt äta bättre mat som inte innehåller socker. 


Som avslutning fick alla barn och vuxna en varsin tandborste och vi fick en grundlig genomgång i hur man borstar tänderna. Nu är det upp till bevis hemma :) 




SO-prov

Idag får eleverna med sig resultatet av SO-provet hem. Ta en titt på provet tillsammans och skriv under provet med er namnteckning. Jag vill ha tillbaka provet under nästa vecka.

Alla har gjort ett otroligt bra resultat!

fredag 1 december 2017

Veckobrev

Hej!

Helt otroligt att det redan är 1 december. Hösten kom och förvann minst lika fort!

Nästa vecka är det dags för SO-provet. Som jag har nämnt tidigare kommer provet att vara uppdelat i två olika delar. Första delen kommer att bestå av namnkunskap samt kartan och del två kommer att bestå av Sveriges naturtyper. På bloggen har jag länkat till olika sidor där eleverna kan öva sina kunskaper. Det finns även en färdig lektion på Bingel som heter ”Öva hemma SO-prov”, de kan även göra ”Sveriges natur SO-prov”. Den sistnämnda har eleverna redan gjort i skolan en gång men de kan göra den en gång till hemma.

På fredag kommer vi få se på Triangelteatern.

Några viktiga kommande datum:
·      21 december är det skolavslutning (mer information om tid och plats kommer snart).
·      8 januari är det studiedag.

·      9 januari börjar vårterminen.






torsdag 30 november 2017

Programmering

Under gårdagens och dagens mattelektion har eleverna övat på programmering. Digital kompetens blir allt viktigare i dagens samhälle. För att skapa en förståelse för vad programmering är fick eleverna testa på en lektion på Bingel samt de fick arbeta inne på sidan Code Monkey från Natur och Kultur.


Vill ni testa Code Monkey hemma så är direktlänken HÄR  Det krävs en snabb registrering. Vill eleverna arbeta vidare hemma måste de börja om från första övningen. 


"Kursplanerna anger vad undervisningen i de olika ämnena ska ta upp. I vårt utkast föreslår vi att i grundskolan föra in programmering främst i kursplanerna i matematik och teknik.
  • I kursplanen i matematik föreslås programmering handla till exempel om att träna eleverna i att skapa, beskriva och följa entydiga och stegvisa instruktioner och att använda programmering för att lösa problem."
Skolverket (Artikeln)


tisdag 28 november 2017

Inför So-provet

Inför det kommande SO-provet finns det en färdig lektion på Bingel som heter "Öva hemma SO-prov". Inlogg på Bingel har ni fått hem i form av ett vårdnadsbrev.

Vill eleverna öva mer inne på Bingel kan de använda sig av övningarna som ligger på ön.


Längst ner ligger Koll på Geografi 4. Där kan man välja olika kapitel.

Kartan (kartan, landskap och begrepp)
Sveriges natur
Sveriges naturresurser
Vatten

Några frågor är nya men mycket av det som kommer upp har vi pratat om och är relevant inför det kommande SO-provet.

Även inne på Seterra (DIREKTLÄNK) finns det lite olika spel i form av namngeografi. Många hade väldigt roligt inne på Seterra och utmanade sig själva med att kunna landskap/namn på så snabb tid som möjligt. Kanske någon av er där hemma vågar utmana? :) 

fredag 24 november 2017

Veckobrev

Arbetet med Sverigeresan börjar dra mot sitt slut och vi kommer snart ha ett prov på det vi har arbetat med.

Provet kommer att vara indelat i två olika delar där första delen består av namngeografi och kartan. Del två handlar om Sveriges naturtyper och dess tillgångar. Tanken är att eleverna själva väljer två av de naturtyperna som vi har arbetat med och ska sedan jämföra dem med varandra. Provet kommer att äga rum den 6 december och eleverna har med sig det de behöver hem i dag.

Matteläxan består fortfarande av multiplikationstabellerna och eleverna har två veckor på sig att öva hemma. Vi har läxförhör varannan fredag. Nästa multiplikationstabell är tabell åtta och vi har läxförhör vecka 49.

Tänk på att fokustiden på tisdagar finns tillgänglig för alla. Ett utmärkt tillfälle att utnyttja inför kommande SO-prov.


Nästa vecka


Månadsbrev november


Klicka på bilden för att kunna zooma.

onsdag 22 november 2017

Statistik

På matten arbetar vi med statistik. I kapitlet kommer eleverna att lära sig genomföra olika undersökningar med hjälp av frågeställningar, uppräkning av data, sammanställning och presentation av data.

Vi lär oss om:

  • Undersökningar
  • Sammanställning av data
  • Stapeldiagram
  • Median och typvärde

Tillsammans har vi även gjort diagram via våra chromebooks. Där fick vi lära oss att sortera data och göra diagram. Loggar ni in via elevernas google-konto har de tillgång till kalkylark som fungerar i stort sett som Excel. 

Koppling till läroplanen i matematik (lgr11)

Sannolikhet och statistik:
  • Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar. Tolkning av data i tabeller och diagram.
  • Lägesmåtten medelvärde, typvärde och median samt hur de kan användas i statistiska undersökningar.



fredag 17 november 2017

Veckobrev

Tisdagens besök i simhallen gick otroligt bra. Båda klasserna åkte tillsammans och inne i simhallen delade vi upp oss där halva gruppen lekte i äventyrsbadet och den andra halvan hade simträning.

På svenskan arbetar vi vidare med ordklasserna. Vi har varit ute i naturen och letat efter substantiv, verb och adjektiv. Vi har även tränat lite på hur olika verb och adjektiv kan förstärka en text. Vi har övat på vilka verb som passar en beskrivande text bäst, utifrån verbvalet kan vi göra texten mer tydlig. En beskrivande text är oftast skriven i presens (med undantag det som beskriver det som har hänt i det förflutna, till exempel dinosaurier).



Veckan avslutades med ett besök av en man som spelar Djembetrumma och vi fick alla testa på hur det fungerar. Hans besök ingår i Kalmar kommuns kultursatsning. Riktigt roligt!


onsdag 15 november 2017

Ice cream

We have started working about bar charts. We have voted about our favorite ice cream and the winner was Magnum over  Solero,Cornetto and Piggelin.



We have been in the indoor pool, that was funny, we was jumping from the edge and we were swimming.

So back to the bar charts. The Solero  got 1 vote, the cornetto got 3 votes, the piggelin got 2 votes and magnum, the winner, got 8 votes.

/Mileah and Nikki

fredag 10 november 2017

Veckobrev

Välkomna tillbaka. Jag hoppas att ni har haft ett skönt höstlov.

Tisdag nästa vecka, den 14 november, åker årskurs 4 till simhallen. Vi har badtid mellan 12.30-13.30. Alla behöver därför ha badkläder med sig den dagen! Idrotten utgår så det är endast badkläder som behöver packas.

På höstlovet fick vi lärare en introduktion på Bingel. Ni kanske redan har läst om Bingel här på bloggen och sett elevernas informationslappar som de har haft med sig hem. Där står alla uppgifter som behövs för att kunna logga in på Bingel, så var rädda om dem. Är det så att barnen ”binglar” hemma får de göra de uppgifter som finns på ön. De färdigproducerade lektioner/uppgifter som ligger på förstasidan är det vi lärare som har gjort och de ska användas på speciella tillfällen under lektionstid.

Den här veckan startade vi ett nytt kapitel i matematiken. Vi kommer nu att arbeta med statistik. Det matematiska innehållet är hur man strukturerar en statistik undersökning samt hur vi på olika sätt kan framställa data som tabeller och diagram.


 Ny läxa två veckor framöver är sjuans multiplikationstabell. Läxförhör blir den 24 november.


Trevlig helg! 

onsdag 8 november 2017

engelska lektion

On our  lesson we have worked with a chromebook. We have used them to learn new things.



We have a new game on chromebook that is called Bingel.

On our  chromebooks we have mutch easier to write and to learn. It´s very fun to work with chromebooks.



And it´s funny to write in our chromebooks and not in the book. 




by Totte and Fabian 


Bingel

Veckans stora nyhet är att eleverna nu har blivit binglare. Under höstlovet fick vi lärare en introduktion till den digitala ö-världen Bingel. Med hjälp av en avatar kan eleverna undersöka deras ö. Varje klass har en egen ö, så det är ett spännande arbete som väntar!

Inne i Bingel får vi tillgång till färdighetsträning i skolans ämnen. Till att börja med kommer vi att fokusera på svenska, matte, SO och engelska.

Eleverna har fått ett inlogg och i dag kommer ni kunna hitta ett brev i barnens väskor. Där får ni lite mer kortfattad information om Bingel samt barnens eget inlogg. Var rädda om dessa uppgifter så att ni har dem i närheten om barnen skulle behöva hjälp med användarnamn eller lösenord hemma.

Inne på Bingel kan jag lägga upp uppgifter som är mer individanpassade, för mer övning på specifika områden. Uppgifterna är självrättande så de kan lätt göras hemifrån, vid exempelvis sjukdom eller ledighet. Eleverna kommer givetvis åt andra övningar för de som är intresserade. Efter varje löst uppgift får eleverna "belöning" i form av "ping ping". Av dessa ping ping kan man sedan köpa tillbehör till sin avatar!

Det var många som tyckte att Bingel var ett extra roligt arbetssätt! :)


fredag 27 oktober 2017

Trevligt höstlov!


Veckobrev

Nu väntas ett härligt höstlov. Vi håller tummarna att lovet bjuder på fint väder så att vi kan njuta av hösten i ett par dagar.

Många benämner i dag höstlovet som läslov, ett utmärkt tillfälle att läsa lite extra! Därför vill jag passa på att tipsa om ett evenemang på huvudbiblioteket. Författarna Viveca och Camilla Steen kommer tisdagen den 31/10 klockan 18.00. Tillsammans har de skrivit två spännande rysare för mellanstadiebarn. Evenemanget är gratis och de bjuder på frukt och dryck och böckerna kommer även att lottas ut.

I dag, fredag, är det sista dagen att svara på skolinspektionens enkät som jag skickade ut till er för någon vecka sedan. Vi saknar många svar, så gör gärna det!

Tisdagen den 14 november åker klass 4 till simhallen. Vi har badtid mellan 12.30-13.30. Är det någon förälder som har tid och möjlighet att följa med den tiden så vore vi väldigt tacksamma! Hör av er i så fall. Ju fler ögon ju bättre! 

Vi har nu haft multiplikationstabellerna 4 och 5 i läxa. Från och med nu kommer eleverna att ha två veckor på sig med respektive tabell. De blir allt svårare och vi vill ge dem tid att verkligen öva in dessa så att de sitter.

Glöm inte att läsa klassens blogg. Där ligger det viktig och rolig information om vad era barn gör under lektionstid. Efter lovet kommer jag att helt övergå till att enbart publicera veckobrevet på bloggen. Så kika in där redan idag och gör er bekanta med sidan www.avgangsklass2020b.blogspot.se Är det någon som inte har tillgång till bloggen och behöver veckobrevet i pappersform, vänligen meddela mig detta.

torsdag 26 oktober 2017

Att väga saltvatten

Temat på No-lektionerna är flyta eller sjunka. Temat flyta eller sjunka berör centralt innehåll i kursplanerna i både fysik och teknik. Lgr 11 betonar att undervisningen ska ge eleverna förutsättningar för att söka svar på frågor med hjälp av systematiska undersökningar och andra källor.


Under veckans laborationer har eleverna vägt saltvatten för att se om det är någon skillnad på  flytförmågan i salt- eller sötvatten.


I temat har stor vikt lagts på det naturvetenskapliga arbetssättet. Eleverna diskuterar vilka föremål som flyter eller sjunker och försöker finna regler för detta som de sedan utvecklar under temats gång. 


onsdag 25 oktober 2017

Multiplikationstabellen

Den här veckan har vi test på 5:ans multiplikationstabell. Eleverna har fått med sig övningsblad hem, men för att variera inlärningen kan ni låta dem spela multiplikationsspel över internet.

www.sli.se kan eleverna logga in med sin skolakalmar-mail och personliga lösenord (förnamn.efternamn@skolakalmar.se)

När de har loggat in kan de under fliken fler välja skolplus. Där finns många mattespel inom olika områden. Ett litet roligare sätt att öva på multiplikationstabellerna.


Även inne på Pixels hemsida finns mer möjlighet att öva multiplikationstabellerna.

Lycka till! :)  



fredag 20 oktober 2017

Veckobrev

Veckorna går fort och det är nu bara en vecka kvar innan höstlovet. Viktigt att komma ihåg är att måndagen den 30 oktober har förskolan och fritidshemmet stängningsdag.

Vi fortsätter att nöta multiplikationstabellerna. Nästa vecka är det femmans tabell som vi fokuserar mest på.

På vår stora Sverigeresa har vi nu anlänt till Lappland och nationalparken Muddus. Vägen dit var lång och vi passade på att prata med en skogsbrukare som vi träffade i skogen. Vi färdades genom Norrlands inland och korsade urskogar och ödsliga kalhyggen för att ta oss till vår nya ledtråd som ska leda oss till en ny plats i Sverige, på jakt efter den stora skatten.


Utifrån veckans avsnitt har vi har pratat om skillnaderna mellan en urskog och bruksskog. Vi har även fått lära oss vad vi kan tillverka av träd och att papper är en av sveriges största exportvaror. 

Trevlig helg!  

Beskrivande text

Vi har nu lämnat kapitlet om återberättande texter bakom oss. Nästa kapitel handlar om beskrivande texter. Vi har i dag pratat om vad en faktatext är och var vi kan hitta dem.

Beskrivande texter skrivs för att beskriva hur någonting är. Det kan gälla allt från ett djur, ett land, en naturtyp, en religion eller en teknisk apparat.

Målet med steg 1 är att eleverna ska förstå syftet med en beskrivande text och få kunskap om innehållet och hur det är organiserat i olika stycken.


I dag har vi läst en faktatext om renar samt svarat på frågor utifrån textens innehåll.


Koppling till läroplanen (Lgr11):

Läsa och skriva:
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
Språkbruk:
  • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket
    syfte, till exempel skillnaden mellan att skriva ett personligt sms och att skriva en faktatext.

Återberättande text av Kajsa

Den 24 december firade jag och min släkt  jul hemma hos oss det var en fantastisk julafton.

Tidigt på morgonen vaknade jag  av doften av lussekatter blandat med massor av olika godsaker.Jag gick ner för trappan och där stod mamma och lagade frukost och mat till när gästerna skulle komma.

Efter frukosten gick jag upp till mitt rum och klädde på mig vanliga kläder. Därefter så satte jag mig i soffan och kollade på min dator ett tag det var kul.

Lite senare  så sa mamma att jag och Maja kunde hjälpa henne med maten och det ville vi gärna göra.Vi skulle göra efterrätt det skulle va blåbärspaj och vaniljsås.

Efter en timme kom gästerna och då så började vi att äta.Det var roligt att hela  våran släkt kom till oss. När vi hade ätit klart så öppnade vi paket och det var roligt.

Till sist så åkte alla gästerna hem.Sen så vilade alla för det hade varit en lång dag.

fredag 13 oktober 2017

Veckobrev

Från och med i dag kommer den nya läxdagen för matten vara fredagar. Jag kommer att dela ut läxan på fredagar och har sedan läxförhör veckan därpå. Matteläxan till nästa vecka ser lite annorlunda ut. Vi har kommit in på multiplikation i matteboken så de närmaste veckorna kommer att bestå av tabellträning.

Syftet med läxan är att öva upp hastigheten och bli säker på tabellerna och då gäller det att träna många gånger. Eleverna har fått med sig ett vikblad hem och vi har gått igenom hur vikbladet fungerar i skolan. Så de har koll på det! Tänk på att inte göra alla uppgifter på en gång utan gör en ”rad” varje dag, för bästa resultat.


Alla elever har ett eget inlogg på www.sli.se där de kan få tag på en sida som heter skolplus. Där finns en hel del olika spel där de kan öva bland annat multiplikation. Så kika gärna där för mer träning.

onsdag 11 oktober 2017

SnapChat

Efter de senaste dagarnas händelser har vi fortsatt att prata om hur en bra kompis ska vara. Vi har även pratat mer om vad som är okej att skriva på sociala medier samt hur ett budskap uppfattas beroende på om man har direktkommunikation eller om man kommunicerar över internet/sociala medier.

Bland annat har vi sett följande kortfilmer gjorda av Friends. Det var många bra tankar som kom upp från barnen själva efter att ha sett filmerna.






fredag 6 oktober 2017

Veckobrev

Sverigeresan fortsätter och vi har den här veckan vandrat över några av Sveriges slätter. Holger Nilsson får in oss på ett arbete om Sveriges lantbruk samt vilka grödor som trivs i näringsfattiga jordar respektive näringsrika jordar (se mer information om vårt arbete på bloggen).

På svenskan arbetar vi vidare med återberättande texter. Vi vet nu att en återberättande text innehåller inledning, handling samt avslut. Vi vet även att tidsord är bra att inleda nya stycken med samt vad en intressant inledning ska innehålla. Som avslutning på första kapitlet i Zick Zack ska vi nu skriva en egen återberättande text. Vi får nu chansen att visa vad vi har lärt oss!

Eleverna har den här veckan fått en e-postadress

(förnamn.efternamn@skolakalmar.se) som kommer att användas i skolan. Här kan de samla allt som rör deras skolarbete och vi kan med hjälp av e-postadressen logga in på chromebooks. Snart kan vi arbeta allt mer med chromebooks i skolan.

Jag önskar er en trevlig helg! 

onsdag 4 oktober 2017

Geografens testamente

Under dagens SO lektion såg vi avsnitt två av Geografens testamente. I dagens avsnitt vandrar Holger Nilsson och ingenjör Mortensen över Varaslätten i Västergötland. De besöker en bonde som berättar om sitt arbete på gården för att sedan åka med en ångbåt för att titta på Västergötlands åkrar.

Därefter flyger de över Skåne och Söderslätt, vandrar genom en bokskog för att till sist komma fram till Ale stenar.


Holger Nilsson och ingenjör Mortensen. 

Under kommande lektioner kommer vi att arbeta med sveriges jordar och vilka växter som trivs i näringfattiga jordar samt vilka som trivs i näringsrika jordar. 

Koppling till läroplanen (Lgr11):

I årskurs 4-6:
Livsmiljöer:
  • De svenska, nordiska och övriga europeiska natur-och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning. 
  • Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp. 
Geografins metoder, begrepp och arbetssätt:
  • Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
  • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.



onsdag 27 september 2017

Orientering

Isak,vår vikarie,hade en orienteringsgympa med 4:b😅.
Det fanns olika svårighetsgrader beroende på vilken karta man valde.

Emma,vår bildlärare,hade en bildlektion med oss och då fick vi måla självporträtt.


Vi hade skördevecka och då hade vi pumpasoppa till skolmat.👎

             skrivet av Bella och Charlie


fredag 22 september 2017

Veckobrev

Jag vill börja med att tacka all er som kom på onsdagens föräldramöte. Äntligen har jag fått ett ansikte på er! J

Till er som inte hade möjlighet att närvara på föräldramötet, har jag bifogat den Powerpoint ( i pappersversion) jag gick igenom i klassrummet. Men jag är säker på att ni redan känner till mestadels av den information som de övriga tilldelades under kvällen.

Vi klarade skoljoggen utan regn, vilket vi var rädda för från början. Då vi kände oss lite osäkra på vädret valde vi att ge barnen en maxtid för hur länge de fick befinna sig i spåret. En timme hade barnen på sig att springa så många varv de ville och orkade. Tillsammans lyckades alla elever i årskurs fyra springa 94 varv. Helt otroligt!

Nästa vecka fortsätter jag med utvecklingssamtalen och det är

matteläxa som vanligt till på onsdag. Engelskaläxan utgår ytterligare en vecka på grund av bortfallna engelskalektioner under skoljogg samt studiedag. 

onsdag 20 september 2017

Skoljogg

I dag hade vi skoljogg. Vi sprang i slingan. Man skulle samla så många stjärnor som möjligt på en timme.


Sexorna höll i uppvärmningen.



Skrivet av Alva

tisdag 19 september 2017

Zick Zack skrivrummet

Under veckans gång har vi kommit in i steg 2 i hur man skriver en återberättande text.


Med hjälp av Skrivrummet tar vi upp grammatiken i sitt sammanhang för att tydliggöra att grammatiken har betydelse för hur en text blir läst. 

Under rubriken "Centralt innehåll", i årskurs 4-6, "Läs och skriva" kan vi läsa att eleverna ska kunna och förstå följande:
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. (Lgr11)

Vi arbetar för tillfället med personliga pronomen samt vad ett attribut är och när man använder sig av det. Vi använder oss av attribut när vi ska presentera personer i våra texter. Exempel: Petra, vår lärare, gick först i ledet. 

fredag 15 september 2017

Veckobrev

Veckorna rullar på och vi kommer allt mer in i våra nya rutiner, ny klass och nytt arbetsmaterial.

Nästa vecka blir det en del förändringar. På tisdag är det gymnastik utomhus. Malin har gått igenom orienteringens grunder, så på tisdag är det orientering som gäller! Packa gärna ner lite varmare kläder i fall det kalla vädret består.

På onsdag har vi skoljogg och på torsdag är det studiedag. Under skoljoggen är det kläder efter väder, samt passande skor, som gäller. Packa gärna ner en vattenflaska. Skolan bjuder på varmkorv med bröd samt dricka till lunch. Vi tar inte med någon fika.

På onsdag har vi föräldramöte där vi börjar gemensamt med de andra klasserna i matsalen klockan 18.00. Därefter ses vi i klassrummet. Jag hoppas att så många som möjligt av er kan komma!

Då både onsdagen och torsdagen försvinner på grund av andra aktiviteter är det ingen engelska- eller matteläxa till nästa vecka. Däremot har eleverna fått hem papper med några geografiska begrepp. Vi arbetar för tillfället med kartan och dessa begrepp tänker jag ha ett litet läxförhör på, fredagen den 22 september.


Nästa vecka drar jag även igång med utvecklingssamtalen. Håll utkik i era barns väskor efter en inbjudan! 

torsdag 14 september 2017

Utvecklingssamtal

Håll utkik, snart får ni hem en inbjudan till utvecklingssamtal.




Skrivtimmen

I dag drog första lektionen inom skrivtimmen igång. En timme varje torsdag har alla elever på mellanstadiet svenska tillsammans. Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket (Lgr11).

Skrivtimmen består den här gången av tre olika moment där eleverna får fem lektionstillfällen vid varje moment. 

  • Våga tala. Under momentet Våga tala ska eleverna tillägna sig kunskaper som gör dem säkra i att hålla en muntlig redovisning. Utifrån filmer, övningar och enskilt arbete ska eleverna under sista lektionstillfället genomföra en kort muntlig redovisning. Lektionerna leds av Mari Brinell och Malin Gustafsson.
  • Kalla fakta. Tillsammans med Ludvig Svarén och Elin Larsson lär sig eleverna vikten av att vara källkritiska. Hur vet vi att det som står i texten är sant? Lektionerna kommer att innehålla källgranskning och textskrivning. 
  • Ingen ko på isen. Det finns många uttryck och talesätt, vissa är svårare än andra. Tillsammans med Cicci Johansson och Anna-Lena Seydlitz blir eleverna bättre på ord och begrepp. 

fredag 8 september 2017

Veckobrev

Lära-känna-dagen i torsdags bjöd på härligt väder och roliga stationer.
Det är alltid en uppskattad dag och alla i klassen var nöjda.

Eleverna har denna vecka fått sin första engelskaläxa. Varje onsdag
får eleverna ett antal glosor som de ska kunna uttala samt stava. Läxan
är till onsdagar och tanken är att de elever som vill ha lite extra hjälp
med engelskaläxan kan utnyttja fokustiden på tisdagar. Malin (som
har engelska i klassen) är nämligen en av lärarna som håller i
fokustiden. Fokustiden är varje tisdag mellan 14.00-15.00, utmärkt
som läxhjälp i alla ämnen.

Nästa vecka är det skolfotografering. Det betyder att eleverna inte
behöver ombyte till torsdagens idrottslektion, det kommer i stället
vara teori i klassrummet.

I går skickade jag hem en lapp med tider inför kommande
utvecklingssamtal. Fyll i så många tider som ni kan så är det lättare för
mig att sammanställa alla samtal. Jag vill ha lappen tillbaka senast den
13 september.

Kommande viktiga datum:
Onsdagen den 20 september är det skoljogg.
Onsdagen den 20 september är det föräldramöte klockan 18.00. Vi
börjar med ett gemensamt möte åk 3-6 i matsalen för att sedan gå till
respektive klassrum.

Torsdagen den 21 september är det studiedag.

fredag 1 september 2017

Veckobrev

Hej!

Även den här veckan har bjudit på en hel del nytt. Vi har börjat arbeta i den nya matematikboken Pixel samt i boken Zick Zack som vi använder oss av på svenskan (vill ni läsa mer om Zick Zack kan ni kika in på klassens blogg där boken är presenterad. Adressen till bloggen är www. avgangsklass2020b.blogspot.se).

Nästa vecka har hela skolan lära-känna-dag tillsammans. Vi äter lunch i matsalen som vanligt och det är vanliga start- och sluttider som gäller för 4B.

Skulle det vara så att ni har bytt mobilnummer över sommaren. Tänk då på att meddela Liselott Bonnier detta, i fall ni vill kunna sjukanmäla ert barn via sms. Har hon fel nummer registrerat går inte sjukanmälan igenom. Nummerbytet måste ske direkt till henne och ändras inte genom exempelvis de uppdaterade krisuppgiftsblanketterna.

Under nästa vecka lämnar jag ut önskemål om tider för utvecklingssamtal så håll utkik i barnens väskor.


Allt eftersom kommer jag att övergå till att skicka ut veckobrevet via mail. Veckobrevet kommer även att publiceras på bloggen. Där finner ni även annan viktig information. Ni som ännu inte har skickat ett mail till mig med er mailadress, var snäll och gör detta så att jag kan nå er även den vägen. Ni når mig på mari.brinell@kalmar.se 

Återberättande text

Syftet med en återberättande text är att återberätta något som har hänt. En återberättande text har en rubrik, inledning, händelser i kronologisk ordning samt avslutning som sammanfattar eller kommenterar.

I dag har vi arbetat med hur man skriver en inledning. En inledning är viktig då den hjälper läsaren att komma in i texten.


I grupper satt eleverna och skrev egna inledningar. Till hjälp hade de frågorna vem? var? vad? när? och varför? 


Resultatet blev 16 riktigt bra inledningar och ni kan alla vara stolta över era barns arbete! 




torsdag 31 augusti 2017

Zick Zack

I Zick Zack skrivrummet får eleverna lära sig att skriva återberättande, beskrivande, berättande, instruerande, argumenterande och förklarande texter.

Eleverna får de verktyg de behöver före, under och efter skrivandet.


Boken är utarbetad för att hjälpa eleverna att nå kunskapskraven för skrivande. I kursplanen för ämnet svenska och svenska som andraspråk i Lgr 11 kan man under rubriken Centralt innehåll (vill ni läsa mer i kursplanen för svenska, klicka bara på länken) bland annat läsa följande för de olika delområdena:

Läsa och skriva:

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av dator.
  • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
Berättande texter och sakprosatexter:
  • Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag
Språkbruk:

  • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket
    syfte, till exempel skillnaden mellan att skriva ett personligt sms och att skriva en faktatext.
Under veckans gång har eleverna börjat sitt arbete med återberättande texter. Syftet är att återge en serie händelser i tidsföljd.